Jakie są trendy ślubne w cukiernictwie?

Dzisiejszym wpisem rozpoczynam na naszym blogu nowy cykl - „Pytania do eksperta”. Chciałabym przybliżyć Wam branżę wedding plannerską od kuchni. Często pytacie nas, czym się kierować przy wyborze fotografa, zespołu, jakie torty są najsmaczniejsze, na co zwrócić uwagę. Postanowiłam pokazać Wam, kto pracuje na to, by Wasz Dzień był tym najpiękniejszym 😊 . Nasi goście przygotowali też dla Was garść praktycznych wskazówek.

Do naszego pierwszego wywiadu zaprosiłam Marka Moskwę, współwłaściciela „100% Czekolady”. Marek opowie Wam o trendach w cukiernictwie weselnym oraz podpowie, jak wybrać tort, by wywołać efekt zachwytu u gości nie tylko jego wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Zapraszam!

IP: Dzień dobry, Marku. Dziś chciałabym porozmawiać z Tobą o trendach w cukiernictwie weselnym. Jestem pewna, że będziesz miał dla naszych czytelników kilka cennych wskazówek 😊. Na początek powiedz nam jednak, jak zaczęła się Wasza przygoda z cukiernictwem.

MM: Dzień dobry, Iwono. Każdy z nas ma swoją własną ścieżkę zawodową. Nasza wspólna przygoda z cukiernictwem zaczęła się od konkursu dla cukierników Kopa Śląska w 2015, w którym postanowiliśmy wystartować wspólnie. I od tamtego czasu działaliśmy razem przy wspólnych projektach cukierniczych, aż w końcu postanowiliśmy otworzyć wspólną firmę.
IP: Co było Waszym największym wyzwaniem w karierze?

MM: Niewątpliwie największymi wyzwaniami w naszej karierze była moja reprezentacja Polski w Mistrzostwach Świata Coppa del mondo della gelateria w 2016 roku oraz Pawła start w eliminacjach do World Chocolate Masters w 2017 r. Ten ostatni konkurs miał na celu wyłonienie Mistrza Świata w czekoladzie.

IP: Fantastycznie! Powiedz mi, czy w cukiernictwie weselnym podążacie za trendami, czy może stawiacie na swoje unikatowe pomysły?
MM: Staramy się odwiedzać targi ślubne, by podpatrzeć, co będzie modne w sezonie. Jednak aktualny trend zawsze staramy się wykonać na nasz własny niepowtarzalny sposób. Prawdą jednak jest, że to Para Młoda ma ostatnie słowo, jeśli chodzi o wygląd ich tortu ślubnego. To jest ich dzień, a my możemy tylko sprawić, by był niepowtarzalny i wyjątkowy.
IP: Czy możecie określić obecny „must have” wśród słodkości weselnych?

MM: Dla nas oprócz toru weselnego oraz ciast takim absolutnym must have jest bufet deserowy ze słodkimi przekąskami typu finger food, a także praliny. Przekąski w różnych smakach i kolorach z niebanalnymi dekoracjami pod kolor wiodący na weselu to jest coś, co wyróżnia bufet cukierniczy.
IP: Jeśli przyprowadzę do Was na degustację Parę Młodą, co podacie jako Wasz sztandarowy produkt?

MM: Jednym z hitów, którego jesteśmy absolutnie pewni, jest smak białej czekolady "zefir" oraz maliny. Często słyszałem, że ktoś nie lubi białej czekolady, lecz po spróbowaniu naszego delikatnego tortu z musem z białej czekolady oraz przetartych malin, na chrupce pralinowej oraz biszkopcie genueńskim, zmieniał zdanie i twierdził, że to jest to, co chciałby mieć na weselu. Jeżeli Para Młoda wybiera trzy smaki na degustację i nie ma w nim białej czekolady z malinami i tak zawszę go przygotowuję jako czwarty smak niespodzianka. Często okazuje się, że wybierany jest jako cały smak tortu lub jedno z pięter.
IP: Jakie smaki tortów weselnych są w Waszym „top 5”?

MM: Biała czekolada z malinami, gorzka czekolada z czarną porzeczką, czekoladowe trio, creme brulle z karmelizowanym bananem oraz palona biała czekolada z mango i marakują.

IP: Brzmi rewelacyjne, aż ślinka cieknie! A co jeśli Para Młoda nie ma żadnej koncepcji na swój tort weselny – co byś im polecił?

MM: Jeżeli Para Młoda nie ma koncepcji, zaczynamy od początku: jaki jest wystrój sali, kolor wiodący, kolor kwiatów, w jakim stylu będzie całe wesele. Po kilku pytaniach jestem w stanie określić, czego oczekuje Para Młoda i zaproponować jej tort, który będzie najbardziej odpowiedni.
IP: Dekoracja tortu – w czym się specjalizujecie?

MM: Naszą specjalizacją są glazury, zamsze, kwiaty, czekolada i świeże owoce. Glazury, czyli dowolny kolor błyszczącej polewy na bazie białej czekolady. Zamsz to struktura zamszu w dowolnej kolorystyce – czekolada jest natryskiwana pod dużym ciśnieniem na tort, na którym tworzy około 0,5mm warstwę. Do tego dochodzą kolorowe dekoracje z czekolady oraz świeże jadalne kwiaty.

IP: Czy chciałbyś coś jeszcze przekazać naszym czytelnikom, o co nie zapytałam? 😊

MM: Jesteśmy w stanie wykonać każdy tort pod warunkiem, że nie jest obłożony masą cukrową. Nie korzystamy z masy cukrowej z kilku powodów. Mimo iż torty wyglądają fantazyjnie i kolorowo, to całą dekorację, czyli masę cukrową, trzeba zdjąć - to sam cukier. Jest to sprzeczne z naszą filozofią cukiernictwa. Dla nas każdy element tortu musi być jadalny i przede wszystkim smaczny.

IP: Marku, serdecznie dziękuję za wywiad.

A czy Wy, drodzy Czytelnicy, macie jakieś pytania o torty weselne? Czy realizacje tortów z „100% Czekolady” zainspirowały Was i chcecie mieć podobne na Waszej uroczystości 😊?

Ps. Jeśli chcielibyście przeczytać wywiad z konkretną osobą, dajcie nam znać na adres: biuro@eventbyev.pl, kogo powinniśmy do naszego wpisu zaprosić!

Gościem Event by Ev był Marek Moskwa - cukiernik, pasjonat rzemiosła cukierniczego, współwłaściciel "100% Czekolady".

Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach i restauracjach, a także w jednym z najstarszych hoteli w Wielkiej Brytanii. Wielokrotny uczestnik oraz sędzia konkursów cukierniczych i gastronomicznych.

W swojej pracy kieruje się filozofią minimalizmu, nowoczesnego designu i formy. Fascynuje go możliwość nieograniczonego łączenia smaków i tekstur które nadają moim wyrobom niepowtarzalnego smaku i wyglądu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.